راهنمای لوله کشی ساختمان برای انجام صحیح لوله کشی رعایت یک سری اصول در ساختمان الزامی است.
نكات مهم در سیستمهای لوله كشی
1) ارتباط بین سیستم لوله كشی نیوپایپ و سیستم لوله كشی فلزی جهت ارتباط بین مهره ماسوره نیوپایپ با رزوه مقابل، لازم است تك اورینگ ماسوره داخل پخ 45 درجه اتصال قرار گیرد. به علت اینكه اتصالات فلزی فاقد چنین شرایطی هستند لذا مجاز به ارتباط مستقیم مهره ماسوره نیوپایپ و رزوه اتصالات سیستمهای فلزی نمیباشیم و حتماً باید از اقلامی مانند مغزی و تبدیلها بعنوان واسطه مهره ماسوره نیوپایپ ورزوه سیستمهای فلزی استفاده نماییم.
2) عدم استفاده ار اورینگهای متفرقه با توجه به اینكه طراحی اورینگ اتصالات نیوپایپ به گونهای است كه توان عملكرد بلند مدت را در سیستمهای گرمایشی دارد لذا در صورت مفقود شدن اورینگ اتصالات مختلف، مجری مجاز به استفاده از اورینگهای مشابه یا متفرقه نمیباشد و موظف است اورینگ را از نمایندگی شركت نیوپایپ تهیه و روی اتصال نصب نماید.
3) مراقبت از لوله ها در مقابل مصالح ساختمانی نظر به اینكه در زمان اجرای لولهكشی ساختمان، سایر عملیات ساختمانی نیز انجام میشود، رعایت نكات زیر الزامی است: الف ـ رول لوله مستقیماً روی كف ساختمان در حال ساخت قرار نگیرد و با قرار دادن كارتن یا مقوا در زیر آن لوله از آسیب احتمالی محافظت شود. ب ـ مسیر لولهكشی از وجود مصالح مختلف ساختمانی از جمله پوكه های نوك تیز پاك گردد. ج ـ پس از اجرای هر مسیر لولهكشی و تست و تأیید مهندس ناظر، مسیر لوله مذكور با استفاده از ملات سبك پوشانده شود تا از آسیب احتمالی مصون گردد.
4) مراقبت از لولهها در مقابل نور مستقیم خورشید طبق استاندارد، لولههای پلیمری در زمان تولید، نگهداری، حمل و نقل و بهره برداری نباید در مقابل نور مستقیم خورشید قرار گیرند. لذا در عملیات لولهكشی در فضاهای رو باز محافظت از لولههای نیوپایپ با استفاده از یك پوشش عایق در مقابل نور خورشید ضروری است. 5) مراقبت از فوم لوله در مقابل نور مستقیم خورشید مجریان باید دقت نمایند كه فوم XPE نباید برای مدت طولانی در معرض نور خورشید قرار گیرد لذا در موارد اجتناب ناپذیر باید از عایق مناسب در مقابل نور خورشید برای محافظت از فوم استفاده کرد. 6) عدم اعمال وزن اضافی به لولههای نصب شده به عنوان یك اصل كلی، به هیچ وجه مجاز به اعمال وزن اضافی روی لولههای نصب شده سیستم لولهكشی نیوپایپ نمیباشیم. لذا قرار گرفتن وزن شیر آلات بهداشتی، وزن شیرهای اصلی و فرعی واحدها، وزن كلكتورها و… روی لولهها به هیچ وجه مجاز نمیباشد و در این موارد …
آموزش نصب و تعمیر پمپ
آموزش نصب پمپدر نصب پمپها باید همواره سعی نمود پمپ را پائین تر از سطح منبع مکش قرار داده تا فشار مکش مثبت ایجاد گردد، و در صورتیکه این امر در بعضی از شبکه های آبرسانی مقدور نباشد، تا آنجائیکه وضع ایستگاههای پمپاژ اجازه می دهد باید سعی نمود پمپ نزدیک سطح مایع منبع مکش قرار گیرد تا اختلالات کمتری در کار پمپ ایجادگردد . مسیر لوله کشی باید مستقیم و از ایجاد خمها و زانوها و لوازمات لوله کشی نه چندان مورد نیاز اجتناب ورزید ، بین زانوئی و محل اتصال مکش باید لوله مستقیمی بطول لااقل 5 برابر قطر مکش فاصله ایجاد نمود . چرا که در غیراینصورت فشار مکش نامتعادلی ایجاد شده و یکطرف چشمه پروانه و محفظه مکش پر تر از طرف دیگر گردیده و تلفات هیدرولیکی پمپ زیاد و راندمان پمپ کم می گردد . باید قطر لوله مکش یک نمره بیشتر از قطر مجرای رانش بوده و عمق مکش بین 5/4 تا 6 متر باشد ، لوله مکش باید کاملاً آب بندی بوده و از محبوس نمودن هوا در لوله مکش اجتناب ورزید ، در قسمت اعظم لوله ورودی پمپ ، فشار هوا کمتر از فشار جو بوده و برای مطمئن شدن از آب بندی لوله ورودی بعد از کارگذاری ، یک شعله به قسمتهای اتصالی نزدیک می کنند در صورتیکه درزی موجود باشد شعله بطرف لوله کشیده می شود لوله مکش باید 1 تا 2 متر پائین تر از حداقل سطح آب چاه باشد تا هوا وارد پمپ نگردد در قسمت رانش پمپ شیر یک طرفه جهت جلوگیری از حرکت معکوس آب و شیر تنظیم جهت کم و زیاد نمودن آب تعبیه نموده با صدمه ای به پمپ وارد نگردد. جهت نصب پمپها اصولاً یک شاسی محکم برای موتور و پمپ درنظر گرفته و از ایجاد نامیزانی که سبب فرسوده شدن بوشهای اتصال و یاتاقانها و احتمالاً شکستن محور پمپ می گردد جلوگیری می شود همواره باید سعی نمود محور پمپها باموتور محرک آن در کارخانه میزان شود که این میزان نباید در اتصال و نصب پمپ بهم بخورد. معمولاً صفحه ای به ضخامت 5/2تا 4 سانتیمتر بین صفحه زبری پمپ و سطح بالائی فنداسیون در نظر گرفته می شود که با ملات سیمان پوشیده شده تا ناصافیهای بالائی فونداسیون اصلاح و حرکت جانبی صفحه زبری پمپ کم شود درمسیر رانش پمپ ، یک شیر دروازه ای و یک سوپاپ کنترل قرار می دهند ، کار این سوپاپ حفظ پمپ در مقابل فشارهای اضافی وارد بر پمپ است. سوپاپ انتهای لوله مکش باید لااقل 5/1 متر از سطح مایع مکش پائین تر بوده و پمپ نیز باید به سطح منبع مکش نزدیک باشد . پمپ و موتور را باید روی فونداسیون محکمی نگهداشت تا تنظیم آن خراب نگردد در غیر اینصورت بوشهای اتصال محور پمپ و موتور نیز یاتاقانهای آن خراب و سبب شکستگی محور می گردد
انواع لوله کشی
لوله ها را می توان به انواع مختلف از نظر جنس ، کاربرد و نحوه اتصالات دسته بندی نمود .
لوله هایی که در سیستم آبرسانی و فاضلاب مورد استفاده قرار می گیرد به شرح ذیل می باشد :
لوله های گالوانیزه لوله های گالوانیزه خود به دو دسته تقسیم می شوند : لوله های فولادی گالوانیزه و لوله های آهنی گالوانیزه
این دو نوع در بازار به لوله های آهنی سفید معروفند و عموماً بین این دو فرقی گذاشته نمی شود ،در صورتیکه لوله های فولادی گالوانیزه در مقایسه با نوع آهنی آن سبک تر و براق تر هستند. لوله های چدنی جنس این لوله ها از چدن ریخته گری است و بر حسب نوع کاربرد آنها انواع و مقدار آلیاژ ، شکل و طول لوله ،نوع اتصالات آنها با هم متفاوت هستندو اغلب در سیستم لوله کشی فاضلاب استفاده می شوند. لوله های پلاستیکی لوله های پنج لایه در تاسیسات لوله کی ساختمان خوردگی و رسوب در لوله های فلزی خسارات و مشکلاتی را بوجود می آورد . برای حل این مشکل تا کنون تلاشهای زیادی صورت گرفته است .استفاده ازآلیاژهای مختلف با پوشش گوناگون از راه حل هایی است که تا کنون برای افزایش مقاومت فلز در برابر خوردگی به کار رفته است بی آنکه هیچ یک پاسخی قطعی به مشکل بدهند.
یکی دیگر از راه هایی که برای پرهیز از مشکلات لوله های فلزی پیشنهاد شده است استفاده از لوله های پلیمری است اما به کارگیری این لوله ها در عمل نشان داده که اگر چه جایگزینی فلز با پلاستیک مسله خوردگی و پوسیدگی لوله را حل می کند اما مشکلات دیگری را باعث می شود که پیش از آن وجود نداشت از جمله نفوذ اکسیژن ، محدودیت در تحمل فشار یا دمای بالا ، ضریب انبساط زیاد و … در این شرایط گروهی از دانشمندان به تلفیق فلز و پلیمر توجه کردند . به عنوان مثال سوپر پایپ نقطه اوج همین تکنولوژی است .
تلفیقی هوشمندانه که حاصل آن لوله ای است پنج لایه شامل یک لوله آلومینیومی ، دو لایه پلیمر و دو لایه چسب مخصوص – که مقاومت در برابر خوردگی ، زنگ زدگی ، رسوب و پوسیدگی را از لوله های پلیمری و توان تحمل حرارت مداوم ، فشار بالا و نفوذ ناپذیری را از لوله های فلزی به ارث برده است . سوپر پایپ آخرین دستاورد تکنولوژی است هک برای تمام تاسیسات ساختمان قابل استفاده است و حتی در بدترین شرایط صد سال عمر می کند. انواع لوله گالوانیزه لوله های فولادی گالوانیزه این نوع لوله ها گاهی برای تخلیه فاضلاب لوازم بهداشتی کوچک به کار برده می شود ولی مورد استفاده اصلی آنها برای تهویه است . جنس این لوله ها از فولاد نرمی است که در ساختن آن ورقه فولاد را با فشار داخل قالب عبور داده درز آن را جوش می دهند و سپس آنها را جهت افزایش مقاومت در برابر …
آموزش تصویری اجرای سیستم گرمایش و سرمایش از کف 9
* اجرای بتن نهائی : – مجموع ضخامت ورق بتن از روی عایق کف ، تا زیر کفپوش نهائی (سرامیک ، موزائیک ، پارکت ،…) نباید کمتر از 3cm باشد.همچنین افزایش ضخامت بتن تا 5cm مشکلی برای سیستم ایجاد نمیکند. – برای ساخت ملات بتن روی سیستم ، باید از بتن عیار 350 استفاده گردد.(350 کیلو سیمان در هر متر مکعب بتن) و همچنین از شن دانه نخودی استفاده شود (حداکثر اندازه دانه ها از 1 سانت بیشتر نشود) – در هنگام اجرای ورقه بتن ، حداقل به مدت 2 روز ، نباید دمای محیط کمتر از 5 درجه سانتی گراد شود. – اجرای کف نهائی (نصب سرامیک یا …) باید حداقل 3 روز پس از اتمام عملیات بتن ریزی صورت گیرد. – ترجیحآ ، برای محکم شدن بهتر بتن ، به مدت 2 روز ، روی بتن آب داده شود.
انواع سیستم لوله کشی
انواع سیستم لوله کشی سیستم لوله كشی با برگشت مستقیم : در این روش، آب برگشتی از هر دستگاه پخش كننده ی حرارت مستقیما وارد لوله برگشت شده،مسیر حركت به سمت موتورخانه را طی می كند. در این لوله كشی، دستگاه پخش كننده ی حرارتیكه به موتورخانه نزدیك تر است، نسبت به دستگاه های دیگر طول لوله ی رفت و برگشت كمتری(افت فشار كمتری در مسیر) در نتیجه آب در مدار دستگاه راحت تر و بیشتر سیركوله شده، درمدارهای دستگاه های دورتر ، كمتر جریان می یابد.این طریقه لوله كشی برای جایی كه دستگاه های پخش كننده حرارت دارای افت فشار هاینامساوی (مانند فن كویل های هستند و هر كدام نیز یك شیر تنظیم كننده (balancing valve) دارند، توصیه می شود. لازم به ذكر است سیستم لوله كشی رادیاتورها در ساختمان های كوچك با برگشت مستقیم انجام می گردد.
سیستم لوله كشی مختلط : در این سیستم قسمتی از لوله كشی برگشت به صورت مستقیم و قسمتی دیگر به طور معكوسانجام می شود. در شكل یك سیستم لوله كشی مختلط به طریقی كه در آن برگشت در رایزرها بهصورت مستقیم و در هدر به روش معكوس انجام گردیده، نشان داده شده است. در این سیستممجموع اندازه طول لوله رفت و برگشت و در نتیجه مقدار افت فشار در مسیر لوله كشی برای دستگاه ها مساوی نیست.
اختلاف مقدار جریان آب به مقدار افت فشار محاسبه شده در رایزرهای رفت و برگشت بستگی داردكه شامل افت فشار های زیر است : افت فشار در مدار لوله كشی رفت و برگشت هر دستگاه تا محل برگشت معكوسافت فشار در خود دستگاهافت فشار در وصاله ها و شیرهای هر مسیرلازم به ذكر است كه لوله كشی قسمت برگشت معكوس سیستم می تواند در كف زیرزمین و یا در داخل سقف كاذب آن نیز پیاده شود.
سیستم لوله كشی با برگشت معكوس : اگر دستگاه های پخش كننده گرما دارای افت فشار مساوی و یا تقریبا مساوی باشند، لوله كشی بابرگشت معكوس برای آنها پیشنهاد می شود. در این سیستم آب برگشتی از دستگاه ها در جهتحركت آب در لوله رفت حركت می كند تا لوله برگشت آب آخرین دستگاه نیز به آن متصل می گردد،پس از آن آب به سمت موتورخانه حركت خواهد كرد.در این سیستم لوله كشی مجموع طول لوله های رفت و برگشت برابر هستند، در نتیجه افت فشاردر مدار لوله كشی تمام دستگاه ها مساوی است. اگر افت فشار آب در خود دستگاه مساوی یاتقریباً مساوی باشد، مقدار آب در هر مدار متناسب با قطر لوله محاسبه شده، جریان خواهد یافت. لازم به ذكر است كه سیستم لوله كشی بیشتر ساختمان ها به این روش انجام می شود.
آموزش تصویری اجرای سیستم گرمایش و سرمایش از کف 4
شیر بای پس ، حتما در محل خود نصب گردد تا مانع از فشار مضاعف و استهلاک زودرس پمپ شده و موجب یکنواختی جریان آب در مدارهای لوله کشی شود. – عبور لوله گرمایش و سرمایش از کف ، از زیر دیوار مجاز نمیباشد و لوله ها نباید از روی هم عبور نمایند. – در صورت نیاز به لوله کشی آبرسانی سرد و گرم بهداشتی ، از زیر سیستم گرمایش از کف ، حتما باید از سیستم کلکتوری و لوله های 5 لایه بدون اتصال استفاده کرد و استفاده از لوله های فلزی و یا تک لایه (لوله سبز)ممنوع است. زیرا به خاطر وجود اتصالات ، در این نوع لوله کشی ها ، احتمال بوجود آمدن نشتی در ساختمان دو چندان میشود که بسیار بسیار خطرناک است. – گردش آب گرم ، در هر مدار گرمایش از کف ، به صورت جداگانه میباشد. – در صورت استفاده از سیستم سرمایش از کف ، باید مدار حمام ، جداگانه وارد کلکتور شود ، زیرا در فصول گرم سال ، نیازی به خنک کردن حمام نیست.
آموزش نصب کولر آبی
1- اجزاء الكتریکی 2- اجزاء مكانيكی
اجزاء الكتريكی شامل :
1- كابل چهار رشته و كليد مخصوص- برای ارتباط كليد به كولر از كابل چهار رشته استفاده می شود كه سطح مقطع سيم ها نبايد كمتر از 5/1 ميلی متر مربع باشد.
كليد كولر شامل : يک كليد تك پل براي واتر پمپ ، يك كليد تك پل براي الكتروموتور فن ويك كليد تبديل براي دور كند و تند الكتروموتور مي باشد.
2- جعبه اتصال يا ترمينال : جهت ايجاد اتصالات مطمئن و عايق از بدنه فلزی كولر كه در داخل اطاقك كولر قرار دارد.
3- خازن اصلاح ضريب قدرت – كه بر روي بدنه نصب شده واز نوع روغني وبا ظرفيت 20 الی 25 ميكرو فاراد با ولتاژ نامي 400 تا 450 ولت است.
4- الكتروموتور دو دور فن – كه معمولا”داراي دو دور 1000 و 1500 دور در دقيقه است.
الكتروموتر كولرهاي خانگي از قسمت هاي زير تشكيل شده است :
الف: استاتور | ب: روتور | ج: در پوش وبوش ها | د: كليد گريز از مركز
كه نقش عمده اي در راه اندازي و تنظيم دور موتور دارد وبر اساس نيروي گريز از مركز عمل كرده وضمن عمل خود سيم پيچ راه انداز را از مدار خارج مي كند قسمت متحرك اين كليد بر روي محور روتور تعبيه شده وصفحه كائوچويي كليد گريز از مركز بر روي در پوش موتور نصب شده است. بر روي قسمت كائچويي موتور اين لغات (com=مشترك) (HI=تند) (LO=كند) ديده مي شود .
5- خازن راه انداز – با ظرفيت 480-130 ميكروفاراد – 110 ولت كه در هنگام استارت در مدار بوده وپس از آنكه روتور به 75 در صد سرعت نامي خود رسيد. كليد گريز از مركز خازن راه انداز وسيم پيچ كمكي را از مدار خارج مي سازد.
6- پمپ آب (واتر پمپ )– آب را از تشتك تا حدود دو متر ارتفاع پمپاژ كرده وبه سه راهي آب وناوداني ها در بالاي اطاقك كولر مي رساند.
اجزاء مكانیکی : 1- بدنه كولر 2- سه راهی آب ( آب پخش كن ) 3- ناودان ها 4- فن (پروانه و محور فن يا توربين ) 5- شناور ( فلوتر ) 6- كانال داخلی و خارجی 7- پولی ها ( فلكه ها ) و تسمه پروانه 8- ياتاقان ها
سرويس و نگهداری كولر آبی :
1- هنگام نصب كولر، محلي را انتخاب كنيد كه ايجاد لرزش وصدا ننمايد مثل روي ستون ها ونزديك ديوار ها
2- براي زير كولر از چهار پايه اي به ارتفاع 30 سانتيمتر استفاده كنيد. وبراي جلوگيري از فرو رفتن پايه ها در آسفالت وغيره از صفحات فلزي به اضلاع 10در 10 استفاده كنيد.
3- كولر را در نزديكي لوله دودكش وهوا كش آشپزخانه ولوله چاه فاضلاب قرار ندهيد.
4- بمنظور جلوگيري از لرزش در محل اتصال كولر به كانال ها بايد از برزنت استفاده شود.
5- هنگام راه اندازي كولر در ابتداي فصل گرما به نكات زير توجه كنيد : ديواره هاي كولر را جدا كنيد ودر صورت نياز پوشال ها را تعويض كنيد. (معولا” هر دو سال يك بار ).
ضمنا”پوشال ها بايد به گونه اي توسط توري هاي سيمي محكم به در پوش ها …
منبع : bargozideha.com
گردآوری و بازنشر » caspian98.com